opc_loader

Veilig Online Betalen bij Partytentenshop

13 Top BBQ tips

13 Top BBQ tips

13 Top BBQ tips

 

1. Gas of  Houtskool?

Het is een eeuwenoud debat, welke bbq methode is beter? Er zijn meerdere variabelen o.a. smaak, 

prijs een gebruiksgemak. Terwijl er geen studie is die bewijst, of de een gezonder is dan de andere, 

maar gas brandt ongetwijfeld schoner. Houtskool produceert meer koolmonoxide , zwevende deeltjes 

en roet  in de atmosfeer.  Dit leidt natuurlijk naar meer vervuiling en hogere hoeveelheden ozon op 

grond niveau. Als het om smaak gaat, vinden veel mensen de rokerige, diepere smaak van eten, dat 

klaargemaakt is op een houtskool bbq, lekkerder.

Gas of houtskool?

2. Get it hot!

Voor een grill bbq, kan je het beste deze 15-25 minuten voor je begint, voor verwarmen, om ervoor te 

zorgen dat dat het de juiste temperatuur krijgt (en om eventueel aanwezige bacteriën te doden).  Voor 

hoge stand kan je 200-225 C aanhouden, voor medium/hoog 175-200 C, voor medium 150-175 C en 

voor de lage stand 125-150 graden Celsius.  Een grill die op de juiste temperatuur is voor verwarmd, 

schroeit het vlees direct dicht bij contact met de grill, en zorgt ervoor dat de binnenkant sappig blijft en 

dat het vlees niet plakt aan de grill.  Het dichtschroeien van vlees zorgt voor betere smaak door karamelisatie.

Get it hot!

3. Vrij van toevoegingen

Als je toch voor houtskool grillen kiest, raden wij aan om voor houtskool te gaan wat vrij van 

toevoegingen is, dus alleen pure houtskool.  Conventionele briketten kunnen ook houtstukjes, 

zaagsel, koolstof, natrium nitraat, borax, en andere toevoegingen zoals paraffine en aanmaak vloeistof 

bevatten.  Het gebruik van aanmaak vloeistof raden we ten sterkste af.  Het zorgt namelijk voor 

licht ontvlambare deeltjes in de lucht, en onaangename residu op het eten.  Kortom, aanmaak vloeistof 

kan heel gevaarlijk zijn!

Vrij van toevoegingen

4. Grill schoonmaken

Het is veel gemakkelijker om de grill schoon te maken, terwijl het nog heet is, dus na het 

voorverwarmen, kan je een staalborstel met lange hendel gebruiken om etensresten van de vorige 

bbq te verwijderen.  Na gebruik kan je hetzelfde doen (of tussendoor, zo nodig).

Grill schoonmaken

5. Invetten

Zelfs op een schone grill, kunnen magere stukjes vlees blijven plakken, wanneer ze op de grill 

geplaatst worden.  Dit kan voorkomen worden, door de hete grill in te vetten met een keukenpapier 

met (zonnebloem of olijf) olie:  houdt het ingevette keukenpapier vast met de bbq tang en vet op deze 

manier de grill in. Let op, gebruik geen spray olie op een hitte grill!

Invetten!

6. Veiligheid Eerst

Voedselveiligheid is een top prioriteit bij bbq-en, dus hou deze simpele regels in gedachten: vermijdt 

kruisbesmetting door aparte snijplanken, keuken gereedschap en borden te gebruiken voor rauw en 

gekookt eten;  laat het vlees in de koelkast marineren (niet erbuiten);  en bedruip nooit met 

overgebleven marinade (maar maak extra marinade speciaal voor het bedruipen, of zorg ervoor dat je 

marinade eerst gekookt is!).

veiligheid eerst!

7. Eerst je vlees marineren

Marineren doet meer dan alleen extra smaak toevoegen aan je vlees, het zorgt er ook voor dat het 

vormen van potentiële kankerverwekkende HCAs (heterocyclische amines), die gevormd kunnen 

worden tijdens het grillen van vlees zoals kip, rundvlees en vis, voorkomen wordt.  Volgens onderzoek 

door het Amerikaanse Instituut voor Kanker Research (AICR), kan marineren de kans op HCA 

vorming reduceren met wel 92% tot 99%.

Eerst je vlees marineren

8. Een bbq starter

Een bbq starter kan het aansteken van een houtskool vuur heel eenvoudig maken.  Je kan ze op 

verschillende sites bestellen.  Je plaast wat propjes papier onderin de starter, vult het op met 

houtskool en steekt het papier aan.. Door het schoorsteen effect, zal het houtskool binnen 20 minuten 

klaar zijn, om in de bodem van de grill verspreiden, zonder aanmaakhout, zonder aanmaak vloeistof, 

zonder dat een perfect piramide nodig is.

bbq starter

9.  Is het gaar?

De beste manier om er achter te komen of proteïne gaar is, is om de interne temperatuur op te nemen 

met een kook thermometer.

Is het gaar?

10. Gebruik een grill mandje

Gebruik een grill mandje voor eten dat anders door het grill rek kan vallen of voor eten dat zich niet 

makkelijk laat omdraaien, zoals groentes, vis, tofu en fruit.

Gebruik een grill mandje

11.  De hand test

Om de temperatuur in te schatten van de grill zonder een thermometer te gebruiken, plaats je je open 

hand ongeveer 15cm boven de grill rek;  het vuur is staat op de hoge stand (zie tip nummer 2 

hierboven), als je na 2 seconden je hand moet verwijderen, op medium als je na 5 seconden je hand 

moet verwijderen en op laag als je na 10 seconden je hand moet verwijderen.

De hand test

12. Vlammen temmen

Het opvlammen van het vuur gebeurt door het vet wat van het vlees druipt en vlam vat.  Dit 

veroorzaakt PAHs (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) die vervolgens op je eten terecht 

komen. Vlees dat door deze vlammen aangeraakt wordt kan er ook voor zorgen dat het niet goed 

meer smaakt, en dat het de buitenkant van het vlees verkoold voordat de binnenkant goed is 

doorbakken.  Om het opvlammen te voorkomen, kun je beste zoveel mogelijk mager vlees gebruiken, 

of overtollig vet trimmen.  Je kan ook een fles water met spuitcap bij je grill houden om eventuele 

opvlammingen uit te doven.

Vlammen temmen

13.  Laat het rusten

Wanneer het vlees gaar is, laat het dan even rusten op een schoon bord of schotel, met een los folie 

erover heen, voor 5-10 minuten, zodat het vlees kan rusten en de sappen evenredig verdeeld worden.

Laat het rusten

 

Copyright Partytentenshop 2015

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.